Terwijl ik dit schrijf eet ik van mijn zelfgemaakte zuurdesembrood met kweepee-gelei, hmmmmm.
Ik heb hiervoor 3 kg kweeperen gebruikt.
Drie zakjes pectine om de natuurlijke aanwezige pectine van de vrucht aan te vullen.
en 1,5 kg suiker (gewone kristalsuiker), dit is 500 gr op een kilo sap.
Bereiding:
Eerste de dons van de kweeperen afwrijven. Snij de peren in kwarten waarbij je echt lelijke plekjes verwijdert. Laat klokhuis en schil zitten! Leg ze in een pan en voeg water toe tot ze onder staan. Dit moet je vervolgens koken tot de peren helemaal zacht zijn en bijna uit elkaar vallen, ongeveer 45 min. koken. Laat dan de pan met deksel erop afkoelen en tot de volgende dag intrekken.
De volgende dag zeef je het vocht en vang je het op en zet je de peren opnieuw in water op tot het 45 min gekookt heeft. Ook dit laat je afkoelen en voeg je de volgende dag toe aan het eerder verkregen sap via de zeef. Dit heeft mij 3,1 ltr sap opgeleverd.
Voeg dan 500gr suiker per liter toe, in mijn geval ongeveer 1,5 kg en verwarm tot het opgelost is. Voeg nu de pectine toe. Ik gebruik pectine van Marmello om een volledig natuurlijk product te krijgen. Op 3 liter sap gebruik ik 3 zakjes van 15 gr. Let wel goed op, het pectine poeder moet eerst in warm vocht opgelost worden met flink kloppen want er mogen géén klontjes ontstaan. Dat heeft mij twee extra zakjes gekost voor ik het voor elkaar had. Vervolgens de massa 1 minuut koken om de pectine te laten werken. Daarna de potjes tot de rand toe vullen met hete massa, sluiten en op z'n kop wegzetten. Ik heb voor de decoratie een laurier blaadje toegevoegd (van de bos die ik van Peter uit Frankrijk heb gekregen). Afgekoeld de volgende dag zijn ze klaar voor gebruik.
De potjes heb ik trouwens van te voren goed schoongemaakt niet op de klassieke methode met een weckpan of in de oven koken maar gewoon in de afwasmachine. works for me!
Dat ziet er goed uit! Ik heb nog nooit gelei gegeten, wel van die plakken.
BeantwoordenVerwijderenIk steriliseer de weckpottten in de (juist!) magnetron. Ook handig.