zaterdag 24 september 2011

Pompoen taart



Gisteren is de herfst dan toch echt begonnen. Een goede manier om over de streep heen te stappen is dit te vieren met een pompoentaart! Hier de taart die ik heb gebakken.







500 gr Pompoen (in mijn geval aangeleverd door schoonfamilie)
100 gr suiker
2 eieren
500 gr zanddeeg
1/2 theelepel kaneel
1/4 theelepel kardamon (let op, neem niet meer want het overheerst anders)

Voor het zanddeeg:
250 gr bloem (ik gebruik biologisch dynamisch)
1 ei
125 witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 snufje zout
125 gr roomboter

Schil de Pompoen, pitjes verwijderen (kun je trouwens roosteren en knabbelen) en snijd in blokjes, leg deze in een geoliede schaal en zet dit 30 min in de oven op 180 graden. Maak nu het zanddeeg. Zeef de bloem in een kom en maak in het midden een kuiltje en breek daarin het ei. Voeg de suiker, het vanillesuiker en het snufje zout toe. Snijd de koude boter in stukjes en voeg deze toe. En dan is het tijd om met je (koude) handen alles te kneden tot een gladde deegbol. Doe deze in een plasticzakje en laat een half uur koelen in de koelkast.

De zachte pompoen in de keukenmachine samen met de 2 ei-dooiers, kaneel, kardemom en de helft van de suiker. De rest van de suiker samen met het eiwit kloppen tot er een stevig schuim ontstaat. Spatel het schuim door het pompoen mengsel. Bekleed nu een  mooie vorm met het zanddeeg. Ik druk het gewoon erin en bouw het op, uitrollen op een bloem bestoven oppervlak en dan over de schaal heen drapperen is mij niet gegeven, ik maar hem rustiek zullen we maar zeggen. Vul de vorm met het pompoen mengsel en laat hem 50 min bakken op 180 graden.

Je kunt de herfst natuurlijk ook héél goed vieren door ditzelfde te doen met een kweepeer vullig, of elke andere manier waarop je zin hebt om een feestje te bouwen. Daarnaast stel ik slagroom voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten