zondag 25 september 2011

Kweepeer

KweeperMaar met de recentelijke overgang naar de herfst en de pompoenen, zijn we er natuurlijk nog niet. Deze is voor de kinderen en de kweeperen (Cydonia Oblonga). Deze eeuwenoude vrucht is lid van de rozenfamilie. Dit was het belangrijkst fruit uit de middeleeuwen. Hij ziet er dan ook lekker uit (maar is het niet!!). Als je er één plukt en je tanden erin zet ben je wel even uitgegeten als je die tanden dan nog hebt.

Kweeperen moet je altijd koken. ongeveer hetzelfde als gewone peren. Als je gelei of vruchtenmoes wilt maken, moet u de schil laten zitten omdat die -net als de pitten- de waardevolle stof pectine toevoegt. Dus geleren zonder toevoegingen, vooral in de schil en het klokhuis. Je kunt er vanalles mee doen, likeur, taart of bv marmelade. Het woord marmelade komt van het Portugese woord voor kweepeer, marmelo. 


Maar ik ga er snoepjes van maken. Ken je dulce de membrillo?? Dat eten ze in Spanje met een beetje schapenkaas (Manchego). Moet je met deze ook eens doen.


500 gr kweeperen
250 gr suiker
4 kaneelstokjes
1 vanillestokje
bakpapier






Snijd de kweeperen in vieren en laat het klokhuis en schil zitten. Beste is om ze meteen in een bak met water te leggen om bruin worden te voorkomen. Als je nou nog keuze hebt in het ras... van de appelvormige Leskovacz blijft het vruchtvlees wit na het koken. Kook de kweeperen in ruim water met de kaneelstokjes en het merg van het vanillestokje. Dit duurt trouwens minimaal 3 uur op een zacht vuurtje en zal de peren mooi rood kleuren. Neem ze uit de pan en verwijder de schil en het klokhuis (de pectine is er nu uit). Weeg nu het overgebleven vlees van de peren en zet een zelfde gewicht aan suiker even apart. En dan nu mijn favoriete stukje (not) wrijf de vruchten fijn door een zeef. Los de suiker op in een pan met een klein beetje water waarin de peren gekookt waren. Doe hier de perenmoes in. Nou inkoken op hoog vuur, net zolang tot je een massa overhoudt waar je met een lepel een spoor over de bodem trekt je een soort rode zee en mozes effect krijgt (gescheiden massa's).


De lava achtige substantie die je nu hebt brandt makkelijk aan, dus let op. Neem nu een gewone oven bakplaat (2 cm diep) en bekleed deze met bakpapier. Giet nu de massa op de bakplaat en laat dit op 80 graden een uur in de oven staan (laat de ovendeur op een kier staan zodat het vocht kan ontsnappen). Laat daarna de massa nog 2 dagen stijven op een droge warme plaats (over uitzetten en laten zitten dus). Keer de plak dan om en laat nog eens 2 dagen drogen. De plak is nu nog wel sticky maar je kunt hem nu wel in blokjes snijden. Rol ze nu door fijne (gewone)suiker en klaar is de Dude....

1 opmerking:

  1. Leuk recept! Jammer dat ik hier in de buurt niet aan kweeperen kan komen....
    Bummer.

    BeantwoordenVerwijderen